09.11.2013

Як встановити WordPress на локальний сервер з бажаним доменом

Люди, які локально створюють веб-сторінки на базі WordPress часто мають проблему з тим, як безболісно перенести сайт з локального сервера на новий хостинг. Часто найбільше мороки викликає проблема з доменом: на локальному сервері людина придумує адресу на зразок localhost/newsite/, а на хостингу треба підключити сайт до основного домену. І для того, щоб WordPress запрацював нормально, треба колупатися в базі даних, бо правильно прописане доменне ім’я прямо впливає на працездатність сайту.

wordpress-first

Я пропоную інший рецепт: відразу встановлювати WordPress з основним кінцевим бажаним доменом. Ви скажете, що це неможливо, бо ви ще цей домен не придбали, або не знаєте, як технічно його прикрутити до локального сервака.

А я вам скажу, що вам не треба його навіть мати. Ви можете зімітувати цей домен для свого комп’ютера, і коли будете набирати в оглядачі кінцеву адресу, то у вас відкриватиметься сайт, ніби він є насправді. І плюс в тому, що коли ви будете переносити WordPress з локального сервера на основний хостинг, то вам вже не треба буде нічого міняти в базі, а лише скопіювати файли, завантажити базу даних і прописати паролі доступу в wp-config.php.

Як це зробити?

Я буду писати інструкцію для Windows. Але у вас не мають виникнути проблеми ні з Unix-системами, і може навіть з Mac OS все буде добре, бо системний файл hosts є навіть на смарфонах. І весь ключик в ньому. Отже, покрокова інструкція:

1. Виправляємо файл hosts

В Unix системах він лежить за адресою etc/hosts. У Windows шлях такий: C:\Windows\system32\drivers\etc\hosts. Ви можете його відкрити звичайнісіньким блокнотом. Але Windows-користувачам раджу використовувати як для роботи над кодом загалом, так і для правки цього файлу редактор Notepad++.

Якщо в цьому файлі вже є якісь записи, то додайте цей рядок внизу файлу. На майбутнє, щоб вимкнути спрямування домена у напрямку локального сервера, просто поставте знак решітки # перед рядком.

В поданому рядку 127.0.0.1 – це ip-адреса локального сервера, і праворуч відповідно ваш бажаний домен. Замініть nova-storinka.com на власний варіант.

127.0.0.1	nova-storinka.com

Якщо у вас виникають проблеми з правами доступу до цього файлу у Windows7 чи Windows8 – спершу запустіть Notepad++ з правами адміністратора і тоді ви можете правити це системний файл.

2. Встановимо локальний сервер

Якщо ви це зробили, то переходьте до наступного кроку. Якщо ні, то викачуйте для Windows пакет WAMP і встановлюйте його (для Unix – LAMP, для Mac OS – MAMP). Я зазвичай ставлю сервер у папку C:\server\

Як сервер запрацює і відгукуватиметься за адресою 127.0.0.1 або localhost, то переходимо до наступного кроку

3. Налаштуємо Apache

3.1. Знайдіть файл c:\server\bin\apache\apache2.2.22\conf\httpd.conf (назва теки apache2.2.22 може бути змінюваною). Розкоментуйте, тобто, приберіть символ # з таких рядків.

LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so
LoadModule vhost_alias_module modules/mod_vhost_alias.so
Include conf/extra/httpd-vhosts.conf

3.2. пропишіть параметри домена у файл c:\server\bin\apache\apache2.2.22\conf\extra\httpd-vhosts.conf

DocumentRoot – це шлях до теки, де буде лежати ваш WordPress. Зазвичай це підтека до основної теки C:\server\www\. Створіть її заздалегідь. Потім пропишіть такий рядок:

<VirtualHost *:80>
		DocumentRoot C:\server\www\nova-storinka
		ServerName nova-storinka.com
		ServerAlias www.nova-storinka.com
</VirtualHost>

Далі перезавантажте ваш локальний сервер (у WAMP є іконка біля системного годинника в панелі праворуч внизу) і перевірте чи працює ваш новий домен. Введіть в оглядач адресу nova-storinka.com. Якщо все гаразд, то ви побачите файлову структуру, яку виведе ваш Apache. Тепер лишилося встановити WordPress.

4. Встановимо WordPress

4.1. Вивантажте з офіційного сайту uk.wordpress.org свіжу версію двигунця, розпакуйте вміст теки wordpress в архіві у визначену вами теку (ви її прописували у кроці 3.2 як DocumentRoot)

4.2. Створіть базу даних для WordPress. Для цього зайдіть з оглядача на сторінку localhost/phpmyadmin, там оберіть “Бази даних” і придумайте назву нової бази. Потім натисніть “Перевірити права” навпроти новоствореної бази і створіть для неї нового користувача з логіном і паролем.

Хост вказуємо як “Локальний” (localhost) І не забути при цьому лишити увімкненою пташку “Виставити повні привілеї на базу даних”, щоб “користувач” мав змогу керувати базою. Всі ці дані (логін, пароль, назва бази) збережіть десь у блокноті, бо вже за мить їх треба буде вводити під час інсталяції вордпресу.

4.3. Встановіть WordPress через оглядач. Для цього зайдіть на придуманий вами домен (у мене це nova-storinka.com). Коли вам запропонує ввести параметри бази даних, вводимо раніше збережені ім’я користувача бази, пароль, назву бази, в полі хост пишемо localhost, а префікс бази бажано змінити на свій в цілях безпеки. Наприклад: novastrk_. В наступному етапі придумуємо свій оригінальний логін (не лишати його як admin), вводимо всі потрібні дані і починаємо освоювати цю систему.

Як щось не виходитиме – пишіть у відгуки.