15.09.2008

Шоломинь – козацьке село біля Львова?

Покровські церкви на Галичині – не байка. Під Звенигородом хлопці, ймовірно, у сиву давнину погуляли..

Їдучи на Звенигород, здивувався назві села Шоломинь в рвучкій долині (асоціація – Шаолінь). Чим не Наддніпрянщина з її ярами-байраками. В центрі села здивування посилилося – дерев’яна трьохбанна церква зі стилем, який ну дуже схожий на середньовічну архітектуру центральної козацької України.

Схожі церкви розкидані по Київщині-Черкащині, їх можна побачити в Пирогові.

Тим паче, архітектура дуже вирізняється на тлі сучасної церковної архітектури Львівщини. Не схожа вона і на Карпатський стиль.

Одним словом – закралися підозри. І їдучи назад не міг не зупинитися.

“Чуйка” моя мене не зрадила. Саму церкву оновили, а от дзвінниця вгорі ще стара, і саме на ній зберігся козацький покровський хрест з півмісяцем унизу. Якщо хтось скаже, що це хрест не властивий для козацької церковної архітектури, то хай у мене чимось кине.

Тим паче, біля цього села, і далі на Звенигород стоять кілька козацьких хрестів. А в самому Звенигороді так само стоїть трибанна церква, дуже схожа на шоломинівську.

Більше дізнатися важко було, бо церква була зачинена, і поспішали. Але тема заінтригувала. Хто знає щось про історію цього села?

Можливо, в сиву давнину, якась частина Запорожців таки осіла тут. І може саме про це село мені розповідали. Йшлося про те, що десь на Львівщині є село, у якому у хатах висять поряд з іконами картини Козака-Мамая. І що це добрячий аргумент на користь козацького поселення.. Львів’янам, при всій повазі до них, схожі образи в хатах мають бути далекими. Захід більше “повернутий” на європейському католицизмі.

P.S. Ось надибав про історію села http://der-cer.lviv.ua/sholomyn.html