26.10.2012

Роберт Ентоні: Шлях від бути, до робити та мати

Кілька місяців тому хтось опублікував у Facebook мотиватор “Якщо немає своєї мети у житті, то доводиться працювати на того, у кого вона є”. Я цю картинку загубив, а потім чомусь захотів дуже-придуже знайти. Але коли знайшов і натискав “поширити”, то щось зупинило, мовляв не для того, я шукав цю фразу. І я почав… шукати її автора. А коли знайшов, то виявилося, що він пише книги, які мені дуже і дуже потрібні.. Автора звати – Роберт Ентоні. Нижче уривок з книги “Розширена формула тотального успіху”:

Роберт Ентоні:

“Ви і я хочемо, щоб наше життя було найкращим. Щоб зробити це, ми повинні плисти з життям замість того, щоб плисти проти нього. Щоб плисти з життям, нам потрібно творити за шаблоном – бути, робити, мати. Всесвіт тече в напрямку від бути до робити, а потім мати.

Буття – внутрішній досвід, він виходить зсередини вас. Ви можете дозволити зовнішнім обставинам визначати стан вашого буття – ваш рівень щастя або задоволеності – але ви стикаєтеся з дуже реальним ризиком того, що ці зовнішні обставини будуть контролювати ваше життя і те, як ви себе відчуваєте.

Якщо ви говорите: «Я буду щасливий, коли …», ви ніколи щасливі не будете. Припустимо, ви думаєте, що нова робота змінить ваше життя. Отже, ви знаходите нову роботу, і досить скоро з’ясовується, що це – та сама стара колотнеча; вам доводиться спілкуватися з людьми, справлятися з відповідальністю, вкладатися в жорсткі терміни і працювати з іншими, не настільки досвідченими, як ви. Така реальність. Тоді ви усвідомлюєте, що ця робота не викликала ніяких якісних змін, тому вам доведеться шукати щось ще, що зробило б вас щасливим. Можливо ви думаєте, що новий партнер, новий будинок, народження дитини або збільшення заробітків змінять ваше життя. І ось, нарешті, ви всього цього домагаєтеся, але все одно нещасливі. Причина проста. Ніщо зовні ніколи не зробить нас щасливими, оскільки щастя – досвід зсередини назовні. І починається воно на рівні буття.

Чому етика успіху не працює?

Ми говорили про те, як всесвіт тече в напрямку від бути до робити, а потім мати. Але, до нещастя, етика успіху, яку більшість людей використовують, будуючи своє життя, тече в напрямку від мати до робити та бути. Етика успіху стверджує, що, якщо ви маєте те, що мають щасливі і задоволені люди, ви будете робити те, що роблять щасливі та задоволені люди, і тоді ви будете щасливими та задоволеними. Чи справді це правда?

Ви і я маємо більше, аніж будь-яке інше покоління на цій планеті. У нас більше часу робити те, що ми хочемо, більше грошей витрачати на те, що ми хочемо, і ми технологічно більш розвинені, ніж будь-яка цивілізація в історії цієї планети. Але озирніться і зауважте, що ми далекі від того, щоб бути щасливими або задоволеними.

Істина в тому, що життя тече так: від бути до робити, до мати. Якщо ви є щасливими та задоволеними у своїй свідомості – зсередини назовні – ви будете робити те, що роблять щасливі і задоволені люди, і ви будете мати те, що мають щасливі і задоволені люди. Одним з найбільших внесків Будди було його вчення про те, що бажання породжує страждання. Це означає, що, коли ви хочете чогось більшого і не приймаєте те, що вже маєте, ви страждаєте.

Це не означає, що вам не слід створювати щось ще у своєму житті. Навпаки, ми з вами цілеспрямовані, творчі істоти. Але як багато з нас нещасливі незалежно від того, скільки ми маємо. Ми, схоже, завжди хочемо того, чого не маємо, а потім коли, нарешті, ми отримуємо те, що хочемо, все відбувається як у пісні «І це все?» Ми думали, що спалахнуть вогні і життя повністю здійсниться, але потім приходить розчарування, тому що чогось таки не вистачало.

Вчення Будди полягало в тому, щоб відмовитися від бажань і таким чином усунути страждання. Хоча це і важливо, але в цьому не всі послання. Один з найважливіших фактів у прийнятті того, де ви перебуваєте зараз, і насолоді тим, що ви вже маєте, полягає в тому, що ви зараз можете мати такий же стан свідомості, такий же спокій і таку ж радість, які, як ви передчуваєте, ви будете мати, коли, врешті-решт, доберетеся туди, куди ви хочете прийти. Це найзначущіше послання. Отримання задоволення від теперішнього не означає що ви просто приймаєте те, що маєте і перестаєте творити. Це лише означає, що все, чого ви хочете, ви вже маєте на рівні буття. На рівні буття – там, де ви знаходитесь прямо зараз ви – вже успіх.

Життя полягає не в тому, щоб отримувати

Життя більшості людей – у тому, щоби щось отримати. А правда в тому, що отримувати нічого. Нам потрібно тільки бути. Буття виробляє кінцевий результат. Вам обов’язково потрібно зрозуміти, що частини вашого життя, що відносяться до робити і мати, не визначають його якість. Якість вашого життя визначається буттєвих аспектом. Хто ви є – ваше свідоме сприйняття себе самого – керує  тим, що з вами відбувається.

Коли ви фокусуєте увагу на вирішенні проблем і стараннях поліпшити справи, відбувається щось дуже цікаве ви випускаєте з уваги те, що вже маєте. Тому єдиний спосіб знайти щастя і задоволеність – насолоджуватися тим, що у вас є саме зараз. Знову ж таки, я не кажу, що вам не варто ставити цілі або будувати плани. Я кажу, що вам слід отримувати задоволення від справжнього моменту, оскільки це все, що у вас є. Творіть для завтрашнього дня, але живіть у сьогоденні і для нього”…