27.08.2014

Про вміння “віддавати” і “позитивний баланс”

Є кілька фраз, які я часом собі прокручую в голові: “Роби більше, очікуй менше”. “Коли ти чогось недоотримуєш в своєму житті, то зміни те, що віддаєш”. Дуже важливе вміння віддавати просто так, не очікуючи з того вигоди чи відповіді. Віддавання може бути різне: грошима, фізичною допомогою, порадою, малюнком, подарунком, маленькою несподіванкою, яка викличе в людини радість.

DSC_3169

Наприклад, якщо я роблю якусь роботу і домовляюся із замовником про вартість цієї роботи, то створюючи щось я віддаю +10 умовних одиниць позитивного балансу. Ці 10 умовних одиниць вкладені в ту суму, яку мені сплачує замовник в підсумку. Якщо я зробив роботу добре, ні більше, ні менше, то замовник задоволений і віддає мені це 10 умовних одиниць в грошовому еквіваленті. В результаті відбувся обмін і баланс кожного знову нульовий.

Якщо ж я просачкував, зробив півроботи, то віддав наприклад +7, і замовник, віддаючи свої +10 одиниць віддає більше, створюючи позитивний баланс для себе +3. Він може їх подарувати, використовуючи для себе спосіб віддавання, який йде на загальне благо, а може вимагати віддати, або доробити недостачу. Або ж віддає із думками, шо я його обдурив. Тоді ні про яке дарування не може йти мова.

І навпаки, добре зроблена робота, якась приємна для замовника несподіванка дозволяє подарувати частку енергії, зробити якусь маленьку дрібничку, вкласти в неї енергію і дати людині більше, ніж вона тобі має повернути. Ти даєш + 15, а отримуєш +10. Нехай отримуєш менше, але ти вже створюєш той запас добра, той вільний баланс у просторі, який починає творити дива.

Ти можеш вкласти цей баланс у творену тобою річ, ти можеш вкласти його у посмішку. Ти можеш вкласти його добре слово. Або ж навіть у допис у соцмережах, якщо ділишся чимось цікавим щиро, не очікуючи якоїсь реакції у відповідь, не підраховуючи кожен лайк як підтвердження якогось умовного відчуття своєї унікальності. Робиш, бо воно з тебе йде. Просто так.

Незалежно від того, чи ти робиш комусь комплімент, підносиш комусь сумки, купуєш таку бажану для людини річ, даєш гроші на спільну справу, зводиш одних людей з іншими – ти різними засобами створюєш позитивний баланс у світі. Ти ним не керуєш, якщо по справжньому відпустив і не хочеш нічого у відповідь. Ти даєш невидимим силам простору розподілити його найправильніше. Але знай, що віддаючи, маєш нагоду отримати якесь щастя у відповідь. Так само несподівано, як подарував його для інших. Все взаємопов’язано.

Найбільше рухає світом і творить казку оцей позитивний баланс щирого віддавання. Коли відкрито, наповну і “просто так”.

А ще вміння віддавати приходить у відповідь новими ідеями, образами, поштовхами, потрібними людьми, які принесу у ваше життя щось надзвичайне, які його перевернуть.

Роби те, що йде в тебе зсередини зараз, не очікуючи нічого у відповідь. Створюй позитивний баланс у світі. Ти його твориш не лише для себе, а для світу загалом. Вільна творча енергія світу рухає гори. Ти не знаєш, які дива ти зможеш подарувати простору своїм маленьким кроком.

P.S. На фото 2 жінки тримають виріб Жанни Россипчук